Szőrtelenítés otthon vagy szalonban?

Szőrtelenítés otthon vagy szalonban?

A 21. század technikai forradalma nem csak a telekommunikáció, űrkutatás és a robotok terén fejlődik robbanásszerűen, de a szépségiparban is számtalan új technológia kerül a piacra.

A szőrtelenítést, mint évezredes problémát próbáljuk orvosolni különböző lehetőségekkel. Valaki a kozmetikusra bízza a gyantázást, valaki otthon tépkedi a szőrt magáról. Számtalan szalonszolgáltatás és otthoni eszköz is rendelkezésünkre áll.

A szalonban szakképzett kozmetikus végzi a szőrtelenítést a szakma szabályainak és az szőrtelenítési technikának megfelelően. Gondolok itt a gyanta, wax vagy cukorpaszta helyes irányban való felkenésére és lehúzására, a bőr megfelelő előkészítésére a sérülések és a felülfertőződések elkerülése végett. Egyre több szalonban már valamilyen fényenergiát használó tartós vagy végleges szőrtelenítési technika is elérhető.

Az otthoni szőrtelenítés előnyei és hátrányai

Elsőre remek megoldásnak tűnik az otthoni gyantázás, epilálás, hiszen nem kell időpontra várnod bármikor megcsinálhatod, amikor szabadidőd van. Nézzük a hátulütőit!

Lehet kapni már különböző otthoni gyantázó szetteket, és abba való gyanta patronokat. Biztos Te is álltál már tétován a polcok előtt, hogy melyiket is válaszd. A csokisat, a titándioxidosat, az azuléneset, a hagyományosat, stb., ki tudja melyik mit jelent, milyen szőrtípusra jó? Nem biztos, hogy el tudod dönteni, hogy neked melyikre van szükséged.

Ha kihagyod, vagy nem tudod szakszerűen elvégezni az előkészítést (bőrfelület tisztítása, hintőporozás) bőrödön sérülések keletkezhetnek, melyek el is fertőződhetnek később, vagy csak egyszerűen lehúzás után ott marad még jó pár szőrszálacska.

Égési sérülések:

Sajnos a legtöbb gyantamelegítőn nincs hőfokszabályzó, így nagyon könnyű azt túlmelegíteni, és égési sérülést okozni saját magadnak.

A gyanta felkenésének és a gyantacsík lehúzásának helyes iránya:

A gyantát a szőr növekedési irányával megegyezően kell felkenni és ellentétesen lehúzni. Ez eddig nem hangzik olyan bonyolultnak. DE! nem mindegy milyen szögben húzod le a gyantacsíkot. Ha nem megfelelő a szög amellett, hogy fájdalmat okozol magadnak még a szőrszálak is betörhetnek a szőrtüszőbe, vagy a gyanta egyszerűen ott marad a bőrödön. A csíkokat mindig a bőrfelülettel párhuzamosan, határozott gyors mozdulattal kell lehúzni. (A cukorpasztás szőrtelenítés ennek az ellentettje. Ezzel a technikával kisebb a szőrszál betörésének az esélye, és kíméletesebb a szőrtelenítés)

Egy felületre nem szabad többször visszamenni gyantával, mert a hám sérülését okozol vele.

Utóápolás:

A bőrön maradt gyantát speciális lemosó olajjal lehet csak eltávolítani. Ha nem távolítjuk el a ruhanemű bele fog ragadni, foltot hagyhat rajta. Ezután nyugtató krémmel érdemes bekenni, hogy a kellemetlen érzést enyhítse és összehúzza a szőrtüszőt.

Népszerű otthoni szőrtelenítési módszer az epilátor használata. Az epilátor feje gyors forgó mozgást végezve gyakorlatilag csipeszekkel húzogatja ki a szőrszálakat. Ez a módszer főleg nagyobb felületeken nagyon időigényes és tökéletesen selymes eredmény mégsem érhető el vele. A gyors forgó mozgása miatt nagyon sokszor beleszakítja a szálakat a szőrtüszőbe, és fájdalmas művelet.

Otthoni villanófényes szőrtelenítés

Néhány éve megjelentek a szőrtelenítő piacon az otthoni villanófényes tartós szőrtelenítő kisgépek. Nagyon ígéretesen hangzik, hogy a tévé előtt ülve kényelmesen villantgatunk. De ez nem olyan szép és jó amilyennek tűnik. Jómagam is vettem egyet kb. 5-6 évvel ezelőtt, nagyon nagy reményeket fűzve hozzá. 4-5 alkalom után sem éreztem semmi változást, pedig nem az alsó árkategóriás gépekből választottam.

Az otthoni használatra szánt gépek teljesítményét biztonsági okok miatt töredékére csökkentik a professzionális gépekéhez képest, az égési sérülések elkerülése miatt. A fény energiája sem éri el azt a mennyiséget, amire a szőrtüszőnek szüksége van.

A készülékekhez nem tartozik védőszemüveg. Az otthoni gépek meglepően nagyot villannak, még egy fényképezőgép vakujánál is nagyobbat. Egyszerűen nem tudod kikerülni, hogy oda ne nézz, az pedig, hogy minden villanás előtt elfordítsd a fejed nagyon bosszantó.

A villanások között akár több másodperc is eltelhet, hogy a masina újra annyi energiát gyűjtsön, hogy villanni tudjon. A villanások helyére is oda kell figyelni. Egyrészt, hogy ne maradjon ki terület, másrészt, hogy egy helyre csak egyet kattintsunk, máskülönben megégethetjük magunkat. Nehezen hozzáférhető területeknél pedig különösen oda kell figyelni, hogy célba érjen a kezelőfej.

A fényenergia, mint tudjuk hőt termel, ami – főleg az érzékenyebb részeken – igencsak fájni tud. Többek közt ezért is adta fel már több vendégem az otthoni tartós szőrtelenítést, és választották mégis a professzionális, biztonságos és végleges szőrtelenítési megoldást szalon körülmények között.

Az elhangzott tapasztalatok a vendégeimtől:

„Olyan erőset villan, hogy szemműtöttként félek odanézni, így pedig elég nehéz elvégezni a műveletet.”

„Hónapokon keresztül használtam, de semmi változást nem tapasztaltam.”

„Nincs türelmem otthon ezzel bíbelődni, mindig akad valami fontosabb dolog. Inkább fix időpontra elmegyek a szalonba, amit beiktatok az időbeosztásomba, és itt legalább igazi eredményeket érünk el.”

Hozzá kell tennem, hogy nem általánosítani szeretnék, hogy az otthoni tartós szőrtelenséget ígérő gépek rosszak, mert igen vannak, akiknek bevált az otthoni IPL gép, látja az eredményét, lelassult a szőr növekedése, akár pár hónapig is tart az eredmény, és az otthon végzett szőrtelenítés kényelmét is élvezi.

Bízd a szőrtelenítést szakemberre!

Fejlődik a világ, fejlődik a technika, fejlődj vele Te is. Ne köss kompromisszumokat! A hajad is akkor a legszebb, amikor a fodrászod megcsinálja. A szőrtelenítést is bízd profi szakemberre, profi gépre, és nem fogsz csalódni. Gondos odafigyelést, személyre szabott gép beállításokat és profizmust kapsz a szalonomban. Emellett eltöltheted nálam az „Énidődet”, míg élvezed, hogy megcsinálom helyetted a végleges szőrtelenítést.

Ha még az IPL és diódalézeres szőrtelenítés között vacillálsz, olvasd el az IPL vagy Diódalézeres szőrtelenítés? cikkemet.

Kérj időpontot ingyenes lézeres szőrtelenítés konzultációra, ahol személyre szabottan keressünk megoldást a problémádra!

X