IPL vagy dióda lézeres szőrtelenítés?

Melyik a jobb, az IPL vagy dióda lézeres szőrtelenítés? Melyiket válasszam? Ezek a kérdések szoktak megfordulni, azok fejében, akik tartós és végleges szőrtelenítésen gondolkodnak. Segítünk Neked eligazodni a végleges szőrtelenítő technológiák világában.

Hogyan működik az IPL és a dióda lézeres szőrtelenítés?

Alapvetően az IPL (intenzív pulzáló fény) és a dióda lézer is fény alapú szőrtelenítési lehetőség. A különbség a fény típusában van. Míg az IPL egy széles hullámhossz tartományú pulzáló fény, addig a lézer egy monokróm koherens fényforrás, vagyis egyetlen színű, összefüggő fény.

IPL vagy dióda lézeres szőrtelenítés?

Mindkét módszer a szőrszál színét adó melaninban nyelődik el, levezeti a nagy energiájú fényt a szőrtüszőbe, ahol hőenergiává alakul, így a szőrt termelő mátrix sejtek osztódását állítja le.

A valódi különbség a két fény típus között, hogy az intenzív pulzáló fény nem csak a szőrszálban, hanem a körülötte lévő szövetekben is elnyelődik, a dióda lézer fényét csak a szőrszál nyeli el. Bizonyítottan a lézerek hullámhossz tartománya nyelődik el a legjobban a szőrszálban, azaz a 700 nm és 1000 nm közötti hullámhosszok. Ezáltal a szőrtelenítésre legalkalmasabbak az alexandrit lézerek 755 nm, a dióda lézerek a 800 nm és az Nd: YAG lézerek az 1064 nm-es hullámhosszal. Ezek közül a dióda és az alexandrit az, ami a legkevésbé károsítja környező szöveteket.

Az IPL fénye leginkább egy vaku fényéhez hasonlít. Több száz hullámhosszon működik egy időben. Nem tud olyan mélyre hatolni, mint a lézer, ezért a kezelőfej méretének a növelésével próbálnak kompenzálni, hogy hasonló hatást érjenek el, mint a dióda lézer. Viszont a széles kezelőfej használatával csökken az 1 cm2-re levetített teljesítmény.

IPL vagy dióda lézeres szőrtelenítés?

Csak lelassul a növekedés

Az IPL által kibocsátott fény esernyőszerűen szétszóródik, így nem jut megfelelő mennyiségű energia a szőrtüszőbe a sejtek teljes kiiktatáshoz, tehát vagy lelassul, vagy ideiglenesen áll le a szálak termelése. Lézerfény alkalmazása esetén a fény maximális energiája a szőrszálba hatol, megkapja azt a mennyiségű fényt, hőt, ami képes elpusztítani a szőrtüszőt. Innen már nem fog többé szőrszál kinőni.

Az IPL szórt fénye miatt a bőr károsodására is nagyobb esély van, a kezelések fájdalmasabbak, a fényvédelemre sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani, nem alkalmazható nyáron és nem alkalmazható sötétebb, lebarnult bőrön.

Hűtőrendszer, ami kompenzálja a hőhatást

A legmodernebb lézer készülékeket már hűtőrendszerrel szerelték fel, ami megakadályozza az égést és a túlhevülést. Az Elysion-Pro dióda lézerben Crystal Freeze hűtőrendszernek köszönhetően a kezelőfej 5 °C-os. Tehát nincs lehetőség a forróságot érezni, mert a fej egyből hűti is a kezelt területet.

Hány kezelés szükséges?

A kezelések számában is eltérés van a dióda lézer és az IPL között. Míg átlagosan 8 dióda lézeres kezelés elég, addig IPL kezelésből előfordulhat, hogy 12-14-re is szükség van. Ez mind a két esetben egyénfüggő, mert nincs két egyforma szervezet. Függ a szőrszálak minőségétől, a bőr színétől és a hormonrendszer működése is befolyásolni tudja. Ismétlő, emlékeztető kezelésekre mindkét esetben szükség lehet. IPL kezelésnél akár 3-6 havonta, lézeres kezelésnél 1,5-2 évente.

Az otthoni villanófényes készülékeknek pedig biztonsági okokból nincs akkora teljesítménye, mint a professzionális alkalmazásra szánt berendezéseknek. Nem fogod a kívánt eredményt elérni vele, csak lassabb szőrnövekedést.

Összességében mindkét eljárás sokkal jobb megoldás a borotválás, epilálás, gyantázás helyett. Ha végleges megoldásra vágysz, akkor csak nagy teljesítményű dióda lézerrel felszerelt szalont válassz. Keresd fel stúdiónkat, ahol garantáltan a legmodernebb technológiával találkozol. Ha bizonytalan vagy ingyenes konzultáció során mindent részletesen megbeszélünk.

Várlak sok szeretettel!

Ágoston Brigitta

X