A szőrtelenítés evolúciója

A szőrtelenítés evolúciója

Hiába írtjuk, ritkítjuk, tépkedjük, vágjuk, rövidebb-hosszabb időközönként ismételhetjük a szőrtelenítés idegesítő, fájdalmas, hosszadalmas folyamatát. Vajon csak a XXI. század divatja diktálja ilyen szigorúan a szőrtelenítést és a tükörsima bőrt vagy messzebbre visszanyúló kultusza van?

Évezredes problémával állunk szemben.

Az emberek már ősidők óta vágyakoznak sima, puha, csillogóan selymes bőrre. Az esztétikai szőrtelenítés nem csak XX.-XXI. század modern igénye, hanem már a Kr.e. 3000-es évekig nyúlik vissza. (Noha az ősemberek is megszabadultak már testszőrzetüktől, ennek csupán egészségügyi oka volt, így nem szaporodtak el benne az élősködők, és a vadászatban sem zavarta őket.)

Az emberiség fejlődésével, a klíma melegedésével, a két lábra állással egyidőben ritkult a testszőrzet, majd esztétikai igények merültek fel a sima bőrfelszínre.

A fejlett ókori civilizációkban, Egyiptomban, a görög és római birodalomban már bevett szokássá vált a szőrtelenítés, mivel egyenesen visszataszítónak találták a szőrzetet. A szőr eltávolítása és a selymes bőr a gazdagok kiváltsága volt, szépséget, fiatalságot, igényességet sugárzott. A szegényeket és a rabszolgákat a szőrzet meghagyása jellemezte.

Használtak éles tárgyakat, de a legfájdalmasabb módszerektől sem riadtak vissza. Égették tűzzel, addig dörzsölték durva habkő szerű eszközökkel, amíg a szálak el nem koptak. Az ókori görögök már kezdetleges szőrtelenítő krémet is bevetettek, ami nagyon sokszor bőr irritációt és maradandó sérüléseket okozott. Próbálkoztak a szőrszálak kitépésével is. Kagylókat összefogva használtak, ahogyan mi a szemöldökcsipeszt.

Egyiptomban nagy kultúrája volt a teljes test szőrtelenítésének tetőtől talpig rituális és vallási okokból. Gyakran még a hajuktól és a szemöldöküktől is megszabadultak. Kleopátra korában terjedt el a mai cukorpasztás szőrtelenítés őse, melyet Kleopátra aranyának nevezünk. Cukorból és vízből készült sűrű szirup, amely a szőrszálak gyökerestől való eltávolítására alkalmas, de a fenyőből kinyert gyantát is ismerték már.

A keleti kultúrákban, mint India, Kína és Japán, valamint az muszlin világban kultikus okokból végeztek a nem kívánatos szőrszálakkal. Mohamed óta a muszlim vallásban kötelező a hónaljszőrzet eltávolítása. Ez nyugaton az első világháború alatt terjedt el angol modell hölgyek körében.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre. A sötét középkor nem arról volt híres, hogy az emberek az ápoltságra, a tisztaságra és a személyes higiéné tökéletesítésére fektették volna a legnagyobb hangsúlyt. Viszont a szőrszálak eltávolítási mégis fontos volt ebben a korszakban is. A furcsa kemikáliáktól a tojáshéjjal való „borotváláson” át széles volt a repertoár. A szemöldök formázása divatossá vált. A szépségideál a hölgyeknél a magas homlok volt és ezért hajlandóak voltak megszabadulni akár néhány centiméternyi hajtól is.

A 20. század igazi forradalom volt a szőrtelenítés terén. Gillette, mint amatőr feltaláló megalkotta a borotva mai formáját férfiak és nők számára egyaránt. Az egyre kisebb bikinik, és a rövid szoknyák egyre nagyobb igényt teremtettek az újabb eszközök, technikák és eljárások számára. Remington feltalálta az elektromos borotvát.

A z 1940-es évektől már a Veet szőrtelenítő krém és a hideggyanta-csíkok is megérkeztek a selymes bőrről álmodozó hölgyek számára.

Elektrokozmetikai készülékekből is egyre nagyobb lett a választék. Akár az otthoni szőrtelenítő módszerek, mint az epilátorok, gyantázó szettek, otthoni villanófényes tartós szőrtelenítő gépek, vagy a szalonokban elérhető szakértő kozmetikus által kezelt kisebb nagyobb teljesítményű tartós vagy végleges szőrtelenítő eljárások. Ezek mindössze néhány évtizede terjedtek el, és igencsak nagy népszerűségnek örvendenek.

Régebben a diatermiás tűs epilációt/elekrtolízist alkalmazták, ami még ma is kiválóan alkalmazható a nagyon szőke a vörös és az ősz szálakra is, viszont fájdalmas és időigényes a kezelés.

Elysion-Pro dióda lézerA villanófényes szőrtelenítés, ismertebb nevén az IPL (Intense Pulsed Light), mely szélesebb fényspektrumot alkalmazva semmisíti meg a szőrszálakat termelő sejteket. Hátránya, hogy a széles spektrum miatt nem csak a szőrszálban, hanem a környező szövetekben is elnyelődik, így a szőrszálra nem jut elegendő fényenergia a végleges pusztuláshoz. Így az IPL villanófényes szőrtelenítés csak tartósnak mondható. Emellett az IPL technológia számos más kozmetikai kezelésbe beépíthető, mint pl. akné, rozácea kezelés, pigmentfoltok halványítása, fotorejuvenáció, bőrfiatalítás, értágulatok kezelése. Az E-Light technika az IPL és a rádiófrekvencia ötvözete, mely hatékonyabb az IPL-nél.

Ezekkel szemben az orvosi dióda lézer nagy teljesítménye és egyetlen hullámhossza csak a szőrszálban nyelődik el, a fényt levezeti a szőrtüszőbe, ahol hőenergiává alakul és végleg elpusztítja a növő fázisban lévő szőrszálak mátrix sejtjeit. Az Elysion-Pro a piacon létező egyik legnagyobb teljesítményű, legújabb generációs dióda lézer. A technológia gyors, fájdalommentes és végleges eredmény érhető el, a legmodernebb és leghatékonyabb, amit a szőrtelenítési módszerek közül választhat.

X